Aandelen doen het aantoonbaar minder goed na lange schoolvakanties. De reden: handelaren zijn er gewoon niet bij met hun hoofd.

Beleggers en beurshandelaren kennen het ‘septembereffect’. In de maand september doen aandelen het gewoon slecht – en dat is al jaren zo. Maar hoe komt het? Hoogleraar Lily Fang van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) heeft onderzoek gedaan en komt met deze simpele verklaring: schoolvakanties.

Nieuws slecht bijgehouden

Volgens Fang is er na iedere vakantieperiode een dipje te zien. “De lagere winsten worden in september verergerd door de lange zomervakantie die ervoor komt”, zegt Fang in een persbericht van MIT. “Professionele beleggers houden collectief het nieuws slechter bij en daardoor werkt informatie langzamer door in aandelenkoersen.”

Dat langzame verwerken van nieuwe informatie geldt vooral voor slecht nieuws. Het is lastiger om je voordeel te doen met slecht nieuws, bijvoorbeeld door short-selling, en vergt veel aandacht. Die is aan het strand met de kinderen ver te zoeken, maakt Fang duidelijk.

1 procent verschil

Aan het onderzoek werkten ook Chunmei Lin van de Erasmusuniversiteit mee en Yuping Shao van de Nationale Universiteit van Singapore. Ze bekeken gegevens uit 47 landen. In de maanden na grote schoolvakanties zijn de winsten gemiddeld 1 procent lager. Vooral op het noordelijk halfrond speelt het septembereffect, maar als dat niet wordt meegenomen is de winstafname nog altijd ten minste een half procent vergeleken met ‘normale’ maanden.

De wetenschappers namen de verschillen in schoolkalenders mee in hun onderzoek. In sommige zuidelijke staten van de Verenigde Staten begint het schooljaar al in augustus. Bij de aandelen van bedrijven die in deze staten zijn gevestigd was er eerder sprake van een augustuseffect.

Het blijven mensen

Fang concludeert eruit dat zelfs beurshandelaren mensen zijn. Fang: "Concentratie is een schaars goed. We gaan ervan uit dat omdat handelaren professionele beleggers zijn, het om supermachines met eindeloze concentratie gaat, maar dat is onrealistisch. Mensen blijven mensen."

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl